Δημόσια Ιστορία

EIS808 Δημόσια Ιστορία

Διδάσκουσα: Έλλη Λεμονίδου | Περίγραμμα μαθήματος [αρχείο pdf]

Στο μάθημα αυτό προσεγγίζονται επίμαχα ζητήματα της σύγχρονης ελληνικής, ευρωπαϊκής και παγκόσμιας ιστορίας, όπως, για παράδειγμα, η Μικρασιατική Καταστροφή και ο ελληνικός Εμφύλιος πόλεμος, o ναζισμός και το Ολοκαύτωμα στη Γερμανία, το τραύμα του Εμφυλίου πολέμου στη σύγχρονη Ισπανία, η διαχείριση ευαίσθητων ζητημάτων του παρελθόντος στην Πολωνία, οι συμβολικοί πόλεμοι στις ΗΠΑ, η διαμάχη Ιαπωνίας – Κίνας για τη Σφαγή στο Nanking κ.ά. Σκοπoί του μαθήματος είναι αφενός η δημιουργία ενός πολυεπίπεδου και διεπιστημονικού μεθοδολογικού και εννοιολογικού πλαισίου, με πεδίο εφαρμογής τόσο τη Δημόσια Ιστορία, όσο και την ίδια την ακαδημαϊκή ιστοριογραφία, αφετέρου η εξοικείωση των φοιτητών με τις μεθόδους και τις πρακτικές για τη διδασκαλία των ευαίσθητων και συγκρουσιακών θεμάτων στο σχολείο.

Προτεινόμενα συγγράμματα

  1. ΤΟ ΤΡΑΥΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΤΗΣ ΜΝΗΜΗΣ, ΚΟΚΚΙΝΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ, ΑΓΤΖΙΔΗΣ ΒΛΑΣΗΣ,ΛΕΜΟΝΙΔΟΥ ΕΛΛΗ (Κωδικός Βιβλίου στον Εύδοξο: 41964022)
  2. Το Ολοκαύτωμα, Κόκκινος Γιώργος (Κωδικός Βιβλίου στον Εύδοξο: 50658658)
  3. ΤΟ ΤΡΑΥΜΑ ΤΑ ΣΥΓΚΡΟΥΣΙΑΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΚΑΙ ΟΙ ΕΡΜΗΝΕΥΤΙΚΕΣ ΔΙΑΜΑΧΕΣ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ, ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΚΚΙΝΟΣ-ΔΗΜΗΤΡΗΣ Κ. ΜΑΥΡΟΣΚΟΥΦΗΣ(ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ) (Κωδικός Βιβλίου στον Εύδοξο: 77111659)
Skip to content